Steun ons en help Nederland vooruit

Margarita houdt zich in de gemeenteraad o.a. bezig met onderwijs, economie en inwonersparticipatie. Ze is lid van de stadsdeelcommissie Noord.

Waarom heb je je verkiesbaar gesteld?

“Als je het niet goed vindt, moet je het zelf doen.” Dat hoorde ik mijzelf voor de zoveelste keer zeggen tegen vrienden die ontevreden waren over de politiek en politici. En toen dacht ik: dat geldt voor mij ook! Jarenlang heb ik de politiek bestudeerd en jonge mensen aangemoedigd om mee te doen, maar dat vind ik niet meer genoeg. Ik wil me nu ook zelf direct inzetten voor een leefbare, rechtvaardige en schone toekomst voor mijn medeburgers en voor onze kinderen.

Welke drie onderwerpen liggen je na aan het hart?

Onderwijs, natuurbehoud, vrijheid. Dat zijn meer dan ‘onderwerpen.’ Als iemand die in een communistisch Bulgarije is opgegroeid, weet ik maar al te goed dat niets vanzelfsprekend is, en vooral vrijheid is zeer kwetsbaar. Mensen kunnen alleen maar meedoen en verantwoordelijkheid nemen als ze goed zijn opgeleid, als ze kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen, als ze een gezamenlijke taal kunnen spreken. Maar allereerst moeten we ervoor zorgen dat we ons ‘thuis’, de natuur om ons heen, niet vernietigen. Daarom zie ik die drie thema’s als onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wat vind je het mooiste aan Enschede? 

Enschede is mijn stad geworden, hier woon en werk ik sinds 1998, hier is mijn kind opgegroeid. Daarvoor heb ik in verschillende landen en steden gewoond, verschillende talen geleerd, met verschillende soorten mensen leren omgaan. Ik wil me ervoor inzetten dat de stad als thuis voelt voor alle inwoners, ook voor de nieuwkomers — (kennis)migranten, vluchtelingen, studenten. Dat mag niet ten koste van andere groepen mensen gaan, zoals onrustzaaiers beweren. Enschede heeft mij verwelkomd met openheid en vertrouwen, en dat wil ik behouden. Ik wil dat Enschede steeds meer wordt gezien als een poort naar Europa, niet als het randje van Nederland.

Wat is je favoriete serie?

Star Trek: The Next Generation. Captain Picard is onweerstaanbaar en zijn “Make it so!” klinkt op beslissende momenten in mijn hoofd. Onderwerpen die nu onze levens beheersen kwamen in die serie voor het eerst aan de orde. Ik heb ook lessen gegeven rond de ethische, morele en filosofische levensbeschouwelijk thema’s van Star Trek. Ik ben sowieso fan van science fiction boeken uit de klassieke periode. Overigens ben ik altijd wakker te maken voor een goede, niet-gewelddadige krimi.

Van welke muziek word je altijd vrolijk?

Mooie muziek maakt me vrolijk, punt. Ik zing sinds ik me kan herinneren; zingen is een belangrijk deel van mijn leven. Toen ik in Enschede kwam wonen, was het eerste wat ik zocht een goed koor en kreeg ik gelijk vrienden erbij. Een hoogtepunt was het meedoen aan de uitvoering van Bethovens Negende (‘Alle Menschen werden Brüder’) op het plein van Enschede met Consensus Vocalis en het Orkest van het Oosten.

Meer van Margarita Jeliazkova
Als je het niet goed vindt, moet je het zelf doen.
- Margarita Jeliazkova