Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 september 2021

Stappen naar een stadsbreed debat rond bomen

Gisteren, 22 september, had ik  een groep raadsleden, ambtenaren en betrokken burgers uitgenodigd om de film “Hidden Life of Trees”  samen te bekijken. De directe aanleiding voor de filmvertoning was onze motie “Bomen beter beschermen”, unaniem gesteund door de raad.

 

Daarin hebben we  het college opgeroepen om het beleid rond bomenbescherming grondig te herzien en daarbij de stad te betrekken. Een debat – wat zijn voor ons beschermwaardige bomen en wat hebben we er voor over om die werkelijk te beschermen – hebben we nog niet goed gevoerd.

De film, met schitterende natuurbeelden, is een portret van de Duitse bosbeheerder en activist Peter Wohlleben. Hij de auteur van het gelijknamige boek, een bestseller vertaald in 40 talen.

De film is een aanrader omdat die veel stof tot nadenken en omdenken levert:  “Bomen zijn de straatkinderen van het bos.” , “Wie bomen plant, is dom,” “Bosbeheer is in dienst van de houtwinnnigsindustrie,” “De meeste bosbeheerders zijn mannen en die houden nu eenmaal van grote trekkers en machines, die de grond beschadigen.” En misschien het allerbelangrijkste: “We kunnen de natuur niet beschermen, die beschermt zichzelf. Voor de natuur is tijd geen factor. Voor de mensen wel, we moeten onszelf beschermen voor de veranderende natuur.”

Na afloop hebben we, onder het genot van een hapje en een drankje, gesproken over onze indrukken en vragen, over problemen en nieuwe inzichten rond groenbeheer, groene steden, de door stikstof aangetaste bodem in Twente en de verzorging van bomen in een stedelijke omgeving. Ik was blij om ambtenaren met groene harten te ontmoeten, die bijvoorbeeld klimaatbestendige bomen proberen te vinden en allerlei manieren proberen te vinden om bomen beter te bewateren, de grond te verrijken enz. Misschien het belangrijkste: we hebben 60 000 bomen, wat kost de verzorging van die bomen per jaar? Ik krijg nog een schriftelijk antwoord op die vraag.

Een ambtenaar heeft na afloop een goede samenvatting van de bijeenkomst gegeven: “Nu hebben we een gemeenschappelijke basis om met elkaar in gesprek te blijven over bomen en groen beleid.”

To be continued.