Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 30 juni 2021

Slechts heren toelaten in een publiek gebouw is niet meer van deze tijd

“De directeur van het Wilminktheater is automatisch lid van de herensociëiteit. De nieuw aangetreden, vrouwelijke, directeur vroeg hoe de Groote Sociëteit dit ging doen. De heren antwoordden destijds dat het niet ging gebeuren,” zo vertelde de rondleider in het theater in Enschede ons. Ik was met stomheid geslagen en heb een paar keer hard “Oei. Oei!” uitgeroepen. Ja, ik wist van de Groote Sociëteit. Maar ik had gedacht dat deze vereniging anno 2021 wel met haar tijd was meegegaan. Helaas.

Huiskamer van de stad

We waren met de leden van de gemeenteraad van Enschede op rondleiding door het Muziekkwartier vanwege de plannen voor de Huiskamer van Enschede. Ik had gevraagd om een rondleiding voor de raadsleden omdat het dan meer gaat leven voor ons. D66 heeft uit volle overtuiging, samen met een raadsmeerderheid, het plan goedgekeurd.

De bibliotheek zal verhuizen naar het Wilminkplein. Een verbouwing maakt het Muziekkwartier opener en beter te gebruiken voor alle ‘bewoners’ en bezoekers. Zo zullen meer ruimtes gedeeld worden met de bibliotheek. Ook de ruimte van de herensociëteit zal toegankelijk zijn voor bibliotheekbezoekers om boeken (over emancipatie?) te pakken. Dat is vooruitgang, maar niet het punt van mijn oproep.

Verandering in de toelating gewenst

Ik heb toch een punt van die herensociëteit gemaakt tijdens de vergaderingen van de stedelijke commissie en de gemeenteraad. D66 zou graag verandering zien. Dat hoeft niet direct morgen en ik ga zeker niet voorschrijven hoe precies. Maar we verwachten wel dat ook vrouwen en andere niet-mannen welkom zijn in een publiek gebouw. De Groote Sociëteit zou een eventuele vrouwelijke directeur van het Wilminktheater niet moeten uitsluiten van hun eigen traditie om deel te nemen, enkel en alleen omdat de directeur geen man is. Een nieuwe burgemeester van Enschede die niet tot het mannelijk geslacht behoort, zou net als haar/hun voorganger een nieuwjaarstoespraak moeten kunnen houden in het publieke gebouw.

Geen niet-functioneel onderscheid maken op basis van geslacht

In een publiek gebouw dat met belastinggeld is betaald onderscheid maken op basis van geslacht stuit me tegen de borst. En natuurlijk, een keer een vrouwenavond, herendiner of jongerenbijeenkomst is prima. En ik snap ook dat ik als D66-er niet zomaar welkom ben op het partijcongres van de SP (stel dat dit in de grote zaal van het Wilminktheater gehouden zou worden). Prima. Maar dus niet altijd iemand verwelkomen (theaterdirecteur, burgemeester) en zodra die functie door een vrouw wordt ingevuld, opeens gaan weigeren.

In gesprek met de Groote Sociëteit

Gelukkig bleek een groot deel van de raad mijn verhaal te volgen. De wethouder zei toe in gesprek te gaan met de Groote Sociëteit. Zelf ben ik overigens ook bereid om in gesprek te gaan. Ik ben heel benieuwd hoe alles in elkaar steekt bij deze herenclub. Waarom zij alleen heren toelaten, of is het gesprek binnen de sociëteit hierover nu misschien gaande? Ik vermoed dat een aantal leden van de Groote Sociëteit dankzij de publiciteit in Tubantia nog eens nadenkt. Voor de duidelijkheid, dit hele verhaal doet niets af aan de waardering die we hebben voor de oprichters van de schouwburg die Enschede eind negentiende eeuw een theaterzaal schonken.