Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 juli 2020

Enschede’s eerste anjerperkje voor veteranen

Op 26 juni 2020 heeft veteraan Fred Meinema samen met burgemeester Onno van Veldhuizen het eerste witte-anjerperkje in Enschede geopend. In het Blijdensteinpark vlakbij Villa de Bank staan de witte anjers symbool voor de dank van Enschede aan alle veteranen. Deze blog vertelt hoe het zo kwam en waarom dit belangrijk is.

Idee van veteraan

Half maart 2020 stuurde veteraan Fred Meinema de gemeenteraad een Veteranenmail door. Hij vroeg of Enschede niet ook een witte-anjerperkje kon krijgen. Bijvoorbeeld in het Blijdensteinpark. Dat vond ik nou een goed idee! Alleen zaten we midden in het begin van de coronacrisis. Vanuit huis zag ik niet direct een mogelijkheid om nu aandacht hiervoor te vragen.

Gelukkig zag de raadsgriffie wel een mooie route. Een lang verhaal kort: samen met Annelies Futselaar (raadslid SP) heb ik een plan voor een anjerperkje in gang gezet. Medewerkers van de griffie, kabinetszaken, Onderhoud Enschede en nog meer afdelingen hebben van alles gedaan om dit mogelijk te maken. Ik vond het super deze goede samenwerking te zien in deze bijzondere tijden!

Anjers in plaats van Veteranendag 2020

Nu bleek Veteranendag (zaterdag 27 juni) dit jaar niet door te kunnen gaan vanwege corona. Dit maakte des te meer dat de energie van de gemeente nu uitging naar het anjerperkje. Zo hebben we op een andere manier waardering kunnen geven aan de veteranen.

De vrijdag voor Veteranendag was alles klaar. Voor deze gelegenheid was zelfs nog een aantal bloeiende anjers uit Vriezenveen gehaald! We hebben op 26 juni met een beperkt aantal veteranen de laatste anjers geplant. Annelies en ik hebben een bordje onthuld met daarop de tekst “De gemeente Enschede bedankt de veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden — Gemeenteraad Enschede.”

Meer anjerperkjes in de wijken?

Ik had een paar leuke gesprekken met veteranen rondom de opening. Het werd me wel duidelijk dat waardering, ook in de vorm van een perkje, welkom is. Na goedkeuring van onze volksvertegenwoordigers in het parlement doen de militairen hun werk voor ons allemaal. Wat je hier politiek ook van mag vinden, onze dank voor veteranen is zeer op zijn plek. Persoonlijk hoop ik dat bewoners van de wijken van Enschede denken “ik wil ook een anjerperkje aanleggen.” Het is een mooi gebaar dat er ook nog eens natuurlijk en fleurig uitziet. Buurtbewoners zouden dit kunnen doen met bijvoorbeeld hulp vanuit de wijkbudgetten. En uiteraard ben ik bereikbaar voor meer informatie.