Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 10 juni 2020

D66 en PvdA willen extra steunmaatregelen voor sekswerkers en aanpassing gemeentelijk beleid

Gisteren werd bekend dat de gemeente Enschede sekswerkers die vanwege de Coronacrisis hun werk nog tot zeker september niet uit mogen oefenen toch financieel gaat steunen. Eerder, naar aanleiding van vragen van Deniz Dönmez en Gertjan Tillema, gaf het college aan geen aparte behandeling voor sekswerkers te willen.

Stap in de goede richting

De ondersteuning die de gemeente nu toch biedt is een belangrijke stap in de goede richting. Op deze manier kunnen sekswerkers die direct in financiële problemen zijn geraakt direct geholpen worden. Echter gaat dit op basis van de regels vanuit de bijstand. Sekswerkers kunnen nog steeds geen aanspraak maken op bijvoorbeeld de Tozo-regeling, zoals andere zelfstandig ondernemers wel kunnen. Dat zit hem vooral in het feit dat veel sekswerkers via de zogenaamde ‘Opting-in-regeling’ werken. Dit is een soort fictief dienstverband die allerlei voordelen zou moeten hebben, maar in de praktijk vooral betekent dat sekswerkers en niet gezien worden als zelfstandig ondernemers en niet als werknemers. Daardoor kunnen ze als enige groep ondernemers in deze tijd geen aanspraak maken op andere regelingen dan de bijstand.

Daarom roepen PvdA en D66 het college van B&W op sekswerkers op eenzelfde wijze te gaan ondersteunen als andere ZZP’ers. Om deze oproep kracht bij te zetten zal zo nodig tijdens de eerste raadsvergadering een motie worden ingediend.

Symptoom

Maar we willen een stap verdergaan dan alleen ondersteuning in Coronatijd. Wat D66 en PvdA betreft zijn de problemen die zich nu voordoen een symptoom van een groter probleem. Daar waar sekswerk volgens de wet ‘gewoon’ werk is, is het dat in de praktijk niet. Bijna onmogelijke regels om aan te voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning is daar een voorbeeld van. Maar ook lopen sekswerkers tegen allerlei praktische problemen aan, zoals het niet kunnen aanvragen van een PIN-apparaat, omdat er Amerikaanse systemen voor gebruik worden en die leveranciers mogen (of willen) niet leveren aan sekswerkers.

Daarom willen we dat de gemeente met nieuw beleid komt, wat uitgaat van veilige werkplekken, in plaats van de huidige insteek van repressie. Ook hiervoor zullen we de komende raadsvergadering met een motie komen.