Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 14 april 2020

Enschede bestrijdt Eikenprocessierups

D66 steunt de maatregelen van het college om wat aan de overlast van de eikenprocessierups te doen, ondanks het gebruik van het omstreden middel Xen Tari.

In deze tijd van de Coronacrisis lijkt het alsof het bijna nergens anders meer over kan gaan dan over de gevolgen van dit virus. Begrijpelijk, want de gevolgen voor mensen en de stad zijn groot. Maar dat wil niet zeggen dat andere problemen ineens verdwenen zijn. Een daarvan komt zelfs elk jaar groter terug: de eikenprocessierups.

Dillemma

Al enkele jaren hadden veel Enschedeërs last van de haren van eikenprocessierups. Maar vorig jaar explodeerde de overlast. Daarmee ontstond ook het punt dat de gemeente en wij als raad voor een dillema kwamen te staan: kiezen we voor preventief bestrijden of kiezen we voor een langetermijnoplossing door middel van het bevorderen van biodiversiteit.

De voors en tegens

Het grote voordeel van preventieve bestrijding met de (biologische) middelen aaltjes en bacteriën is dat de rups bestreden wordt nog voordat er overlast is. En dat het veel effectiever is dan het wegzuigen van nesten, zoals gebruikelijk was tot en met vorig jaar. Maar het nadeel is dat niet alleen eikenprocessierupsen bestreden worden, maar ook andere rupsen. En dat is slecht voor de vlinderstand, maar ook voor dieren die rupsen eten. Vanwege dit laatste argument waren we altijd tegen het spuiten met bijvoorbeeld Xen Tari.

Extreme overlast

Vorig jaar zagen we dat de overlast echt heel extreem werd. Tegelijk is het aantal bomen wat per dag leeggezogen kan worden zo beperkt, dat alleen op de allerbelangrijkste plekken de nesten weggezogen konden worden. Daarmee bleven veel mensen zulke grote overlast houden, dat ze ramen gesloten moesten houden en maanden niet in hun eigen tuin konden zitten.

Inzet op de lange termijn

Daar komt nog bij op dat de voorspellingen zijn dat zonder ingrijpen de overlast dit jaar nog groter zou worden. Daarop heeft de wethouder in kaart laten brengen hoe in Enschede met een combinatie van aaltjes en bacteriën de overlast zo goed mogelijk bestreden kan worden en tegelijk andere soorten er minimaal onder lijden. Daarnaast is er beleid om meer diversiteit aan te brengen in het bomenbestand en wordt er gewerkt aan meer biodiversiteit door, bijvoorbeeld, het aanleggen van bloemenlinten in de stad. Dat totaalpakket maakt dat D66 in kan stemmen met het bespuiten van de eikenprocessierups.

Op de site https://www.enschede.nl/openbare-ruimte/overlast/eikenprocessierups heeft de gemeente meer informatie staan over de aanpak.