Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 22 september 2019

Vervolging Enschede om rubbergranulaat

Rondvraag stedelijke commissie 23-9-2019

D66 Enschede is geschrokken van het bericht eind vorige week in Tubantia dat Enschede en Sportaal worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. Hier wisten wij niks van. De voor deze week geplande strafzaak bij de rechtbank Rotterdam is echter verplaatst naar een nog onbekend tijdstip. Nu blijkt dat milieu-organisatie Recycling Netwerk al in september 2017 aangifte heeft gedaan tegen onder andere Enschede.

Het strafproces draait om de verspreiding van rubbergranulaatkorrels en stoffen hieruit in het milieu. Deze korrels zijn gemaakt van ondermeer oude autobanden. D66 Enschede heeft alle discussies hierover met belangstelling gevolgd. Wij zien dat het normale gebruik van rubbergranulaat veilig is voor mens & milieu. Nu afgelopen week bleek dat een officier van justitie hier kennelijk vraagtekens bij zet, stelt D66 de volgende drie actuele vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Enschede:

  1. Wanneer wist u van het onderzoek van het OM? Heeft u dit de raad laten weten? Kunt u voortaan de raad informeren over strafrechtelijke onderzoeken naar de gemeente en verbonden partijen? Staat de gemeente de verdachte(n) actief bij en werken we samen met andere gemeenten?
  2. Los van sport heeft de gemeente ook een verantwoordelijkheid voor het milieu. Heeft de gemeente onderzoek gedaan naar milieuvervuiling door rubbergranulaatkorrels in Enschede? Of heeft de gemeente een handhavingsverzoek hiertoe ontvangen?
  3. Vermoedelijk leidt normaal gebruik van rubberen banden in het verkeer tot feitelijk meer milieuvervuiling in onze gemeente dan het gebruik van rubber bij kunstgras sportvelden. Waarom vindt over rubbergranulaat dan toch steeds discussie plaats, terwijl de rubberen banden van bijvoorbeeld auto’s, fietsen en vliegtuigen algemeen geaccepteerd zijn?

Vic van Dijk