Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 11 september 2019

Werkbezoek vrouwen in techniek

Op woensdag 4 september 2019 ging D66 Raadslid Margarita Jeliazkova op werkbezoek, op uitnodiging van Vrouwenplatform Carree, met vrouwen die belangstelling hadden in techniek-banen.

De bedrijven in de regio hebben veel moeite met het vervullen van vacatures in de technische sector. Werkzoekende vrouwen en werkgevers komen nog steeds moeilijk in contact. Aan de ene kant, veel vrouwen hebben een onvolledig, vaak achterhaald beeld van het werk in de sector. Aan de andere kant, veel werkgevers kampen nog met vooroordelen en angst voor vaak niet bestaande nadelen van het aannemen van vrouwen. Niet zo bij De Groot Installatietechniek Hengelo, met o.a. drie zussen aan het stuur, nog in 2001 winnaar van Femme Tech Bedrijven Award. Met een innovatieve mix van flexibele werktijden, in company opleidingen en een stevige koers op duurzaamheid (bijvoorbeeld zeezout batterijen en de #Solarfreezer), trekt het bedrijf ook vrouwen aan. Warm ontvangst, mooi rondleiding met betrokken mensen!

De ROC opleiding SMEOT zet zich in voor omscholing in techniek, ook van vrouwen. Die beschikken namelijk over competenties en kwaliteiten die inzetbaar zijn op plekken waar bijvoorbeeld secuur werken en uitstekende oog-hand coördinatie vereist zijn. SMEOT werkt samen met bedrijven in de regio, met verschillende trajecten, van korte in company cursussen tot MBO-4 trajecten. Machinefabriek DELWI in Enschede is een familiebedrijf die met trots vertelt over de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het bedrijf richting geeft. Steeds wordt gekeken naar de beste manier om mens en robot samen te laten werken, waar de mens ontlast wordt van de zwaarste klussen. Het bedrijf met zware staalproducten is nog een mannenbolwerk, maar ook daar wordt gekeken naar mogelijkheden om vrouwen in te zetten. Met 30% medewerkers uit heel Europa, is het geen luxe om in taalscholing en huizing te investeren. Er is dus werk aan de winkel, als een onderdeel van door ons gelanceerde taalbeleid. De gezelschap van 12 vrouwen, van leeftijd tot 20 tot 55+, werd rondgereden door een bus van Keolis, met natuurlijk een vrouw als bestuurder. De manager was een Zweed. Diversiteit is niet meer weg te denken uit onze regio. Jammer dat die bus niet vol was. Echter, minstens de helft van de aanwezige vrouwen was serieus op weg naar een opleiding en/of een baan in de techniek.

Foto’s van het werkbezoek vindt u hier!