Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 18 januari 2019

De les van Lithium Werks

De Lithium-soap duurt nu precies een week. Vorige week vrijdag kwam het bericht naar buiten dat Kees Koolen en Lithium Werks uit elkaar waren en daarmee lagen de plannen voor een batterij-campus op Technology Base in duigen. In die week kwam de politiek niet veel verder dan de vraag: “Waar blijft de 7,5 miljoen gemeenschapsgeld?”. In Enschede werden vragen gesteld, in de regio werden vragen in deze richting gesteld en in het provinciehuis spande de PVV de kroon met zware verwijten aan het adres van gedeputeerde Van Hijum. Op hoge poten werd gesteld dat het geld zo snel mogelijk terug moest. PVV-Statenlid Erik Veltmeijer had het altijd al geweten en we moeten allemaal vooral wat vaker naar de PVV luisteren.

Nu moet ik zeggen dat de woordkeus van OostNL in de brief over de lening aan Lithium Werks ook mij deed afvragen of men zich bij OostNL wellicht nu pas realiseerde geen ontbindende voorwaarden te hebben gesteld. Helemaal onbegrijpelijk is het dan ook niet dat de vraag bovenkomt of we dat geld terug zullen zien. Toch is dat de verkeerde discussie.

Al de hele week is in de politiek de aandacht alleen gericht op die 7,5 miljoen en de werkwijze van de bestuurders, vooral die van Van Hijum. Terwijl in de loop van de week steeds meer details naar boven zijn gekomen. Details die laten zien dat het voor niemand duidelijk is wat er nu precies gaat gebeuren. En vandaag is de onduidelijkheid compleet door de uitlatingen van de topman van Lithium Werks op de site van RTVOost.

Niemand die nu met zekerheid kan zeggen hoe dit af zal lopen. Maar juist deze laatste ontwikkelingen, dat het niet eens uitgesloten is dat EN Lithium Werks EN Koolen Industries een plek krijgen op Technology Base, laten zien dat de politiek zich de afgelopen dagen veel te veel heeft laten leiden door een mix van scoringsdrang, wantrouwen en populisme. Want wat als er toch voor een groot deel invulling wordt gegeven aan de campusplannen? Moet die lening dan nog steeds met stoom en kokend water terug?

Onze bestuurders gaan de komende tijd hun handen vol hebben om in de wirwar van bedrijfsbelangen en investeerders een succes te maken van de batterij-campus. Een potentieel succes wat deze regio heel goed kan gebruiken. Tel daarbij op dat niets suggereert dat gehandeld wordt tegen het regionaal belang. Zolang dat het geval is, is het de taak van politici om hun bestuurders te steunen en even niets te vragen.