Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 8 december 2018

Durf toeslag om te leiden naar mensen in armoede

Op aanmelding van D66 heeft de stedelijke commissie van de gemeenteraad van Enschede de verhoging van de individuele inkomenstoeslag voor kinderen in gezinnen met een laag inkomen besproken. Ik heb tevoren uit laten zoeken of we ook de gezinnen met een inkomen op 110 en 120 % van de bijstandsnorm een toeslag konden geven. Helaas bleek dit voor nu onbetaalbaar.

Nieuwe NIBUD-rapportage armoede

Maar ik heb wel gedaan gekregen dat de raad voor de zomer een nieuwe NIBUD-rapportage krijgt. Dan weten we hoe de huishoudens in Enschede ervoor staan met hun huishoudboekjes. Dan kunnen we alsnog kijken wie minder en wie meer geld nodig heeft.

Verleg de inkomenstoeslag naar mensen in nood

Teleurstellend vond ik dat geen partij in de raad de discussie met mij aandurfde over de groepen arme mensen die volgens het NIBUD genoeg geld hebben om rond te komen. Bijvoorbeeld alleenstaanden met twee jongere kinderen houden 180 euro per maand over wanneer je het uitgavenpakket van NIBUD hanteert. Deze groep gaan we nu 244 euro inkomenstoeslag geven. D66 denkt dat je die inkomenstoeslag beter kan geven aan groepen die het uitgavenpakket van NIBUD niet kunnen betalen, zoals de eerder genoemde gezinnen met een inkomen op 110 en 120 % van de bijstandsnorm. Zo verleggen we de inkomenstoeslag van mensen die het kunnen missen naar de mensen die in nood verkeren. Helaas viel geen partij mij hierin bij.

Nuchterheid helpt de stad verder, dromen over geldbomen niet

Ik hoop echt dat tegen de zomer de collega’s samen met D66 in alle nuchterheid naar de feiten willen kijken. Om daarbij te helpen heb ik een randprogramma Armoede aangevraagd voor in het voorjaar. Ik wil dat Enschede geld gaat geven aan hen die het echt nodig hebben, en niet aan hen die al op de NIBUD-norm zitten. Natuurlijk zullen er altijd roeptoeterende partijen zijn die nog meer geld aan iedereen willen geven. Dat vind ik leugenachtig. Want geld moet ergens vandaan komen en de gemeente heeft geen geldboom in het Volkspark.