Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 17 november 2018

Realistisch verder met Cultuurhistorie Enschede

In Enschede vindt iedereen Cultuurhistorie belangrijk. We willen mooie oude panden behouden. We willen de geschiedenis van de stad in nieuwbouw terug laten komen. De gemeente probeert erfgoed te beschermen, maar doet nu te weinig. En dat blijft nog even zo, want we hebben nu niet genoeg geld om een scenario uit de discussienota Cultuurhistorie uit te voeren.

Natuurlijk kun je niet alles bij het oude laten. Gebouwen moeten ook kunnen worden gebruikt in de moderne tijd. Soms is sloop de enige realistische uitkomst. Het oude complex van de Reisopera aan de Perikweg bijvoorbeeld is in dusdanig slechte staat dat het wordt gesloopt. D66 is heel blij dat door de vragen te stellen tóch twee van de drie cultuurhistorische elementen van de voormalige BATO-fabriek kunnen worden behouden in de nieuwbouw van de Operahof.

Maar niet alles gaat goed. Zo is het prachtige Jugendstilpand aan Marktstraat 6 lelijk rood geschilderd, zie de foto. De stenen zuigen de verf op, de schade lijkt me onomkeerbaar. Zonde!

We kunnen niet alle schade voorkomen, maar ook zonder geld kan Enschede wel meer doen dan nu. De gemeente kan aan het begin van een project afspraken maken over erfgoed. Allerlei organisaties en vrijwiligers in de stad kunnen dan meehelpen. Daarom heb ik een motie geschreven. Samen met de PvdA hebben we de motie “Noodscenario en inbedding Cultuurhistorie” ingediend. Tijdens de behandeling van de begroting 2019-2022 is deze motie aangenomen door de gemeenteraad van Enschede. En daar zijn we bij D66 trots op!