Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 10 december 2017

Bezoek Tweede Kamerleden Jan Paternotte en Joost Sneller

Vrijdag 24 november 2017 hebben we als afdeling Jan Paternotte en Joost Sneller op bezoek gehad. Jan Paternotte met portefeuille Economie, mkb en luchtvaart en Joost Sneller met de portefeuille financiën en lokale media kwamen kijken hoe het reilt en zeilt in Twente.

Bezoek Tweede Kamerleden

Het was voor ons als D66 Enschede belangrijk om een volledig mogelijk beeld te schetsen. Het komt vaak genoeg voor dat men in het westen ideeën bedenken en dan bij ons komen om te zien dat we het al jaren doen. Zo’n ervaring had Nelie Kroes toen ze landelijk de StartupDelta wou lanceren. Ze realiseerde pas bij het bezoek aan Twente dat we al een infrastructuur hadden voor start-ups. Daarom sloten D66-raadsleden bij verschillende werkbezoeken aan. Dit waren o.a. Gertjan Tillema, Martijn Braber en Janarthanan Sundaram.

Bezoek Jan Paternotte

Met Jan Paternotte zijn we eerst bij Siemens geweest, om de huidige situatie daar te bespreken. Daar troffen we een directie die voorzichtig positief kijkt naar de mogelijkheden. Onze aandacht voor deze casus werd positief ervaren. Daarna reden we naar het vliegveld, bezoek op de Techbase Twente. Als eerste een presentatie van Space53. We hebben immers het drone center in Nederland. Deze presentatie en kennismaking werd gevolgd door een rondleiding op de vliegveld. Potentie voor de Techbase werd nog eens benadrukt bij een bezoek aan Ortega. Een bedrijf dat op het terrein met high tech materialen lichtgewicht onderzeeboten maken.

Middag programma werd gestart met bezoek aan Grolsch. Naast het bier proeven is er uitgebreid gepraat over de effecten van de grens en belastingen op de bedrijfsvoering van de brouwer. Net als bij alle bedrijven werd ook bij Grolsch zorg uitgesproken over de beschikbaarheid van geschikt personeel. Grolsch wilt zich graag aansluiten bij de grens overschrijdende arbeidsmarkt.

Saxion presenteerde de locatie Ariensplein, waar veel startups zijn gehuisvest. Drietal bedrijven deden een pitch: DISCVR.IT, DEVcake en LUWIES. Jan kwam terug met genoeg ideeën voor zijn werk in Den Haag. Ook waren we welkom bij Demcon op het Kennispark, daar werd het voor Jan duidelijk dat Twente op stoom was. Een prachtbedrijf met meer dan 600 medewerkers dat baanbrekende producten aan het ontwikkelen is voor de grote merken in gezondheidszorg.

Na een snelle hap in de nieuwste aanwinst van Twente, de Twentsche Foodhall, werd de dag afgesloten met een politiek café. Een volle zaal met geïnteresseerden die wouden weten wat we de hele dag hebben gedaan. Hele interessante politieke discussies waar er toch werd benadrukt dat de Randstad de verbinding moet zoeken met de alle gave dingen die hier in Twente gebeurt. En die boodschap is kraakhelder binnengekomen.

Bezoek Joost Sneller

Joost heeft een pittige portefeuille als woordvoerder van o.a. media en financiën voor D66. Aanvankelijk lijkt de portefeuille media een leuke en dankbare taak, maar tijdens de dag bleek al snel dat er voldoende knelpunten bestaan.

Het eerste werkbezoek was de regionale omroep RTV Oost. Daar hebben is gepraat over de kansen en bedreigingen voor de regionale omroep samen met directeur Marcel Oude Wesselink en presentatrice Karen Eshuis. Na dit werkbezoek was de volgende stop het stadhuis van Enschede, daar gingen we in gesprek met wethouder Eelco Eerenberg, over financiën en jeugdzorg. Eelco die al meerdere onderscheidingen won als jong talent praat met veel passie over Enschede. Echter merkt hij wel op dat Enschede, ondanks haar strijdbare karakter, wel de nodige uitdagingen heeft. Nu en in de toekomst. Ook maakt hij zich zorgen over de kosten van de jeugdzorg en geeft Joost stof tot nadenken mee.

Hierna werd Joost en entourage verwelkomd door TVEnschedeFM, de Tubantia en een aantal directeuren van lokale publieke omroepen uit heel Nederland. Dit op initiatief van Flip van Willigen. Na een rondleiding door de nieuwe locatie waar de lokale omroep de samenwerking met de Tubantia zoekt, is het bezoek voorgezet in het Rijksmuseum Twenthe en Twentse Welle museum. Daar is getrakteerd op een lezing de lokale omroepen en door UT-wetenschapper Paul Benneworth, met prachtig uitzicht vanaf de hoogste etage.

Zie ook het verslag van Tjoek Korenromp, voorzitter van Jonge Democraten Overijssel, die op stap ging met Joost Sneller.