Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 9 december 2017

Enschede wil vroeg op schulden af

D66-raadslid Vic van Dijk wil dat Enschede vroeg op schulden afgaat. Het college heeft hier positief op geantwoord.

In Enschede doet Domijn aan vroegsignalering schulden

Het college van burgemeester en wethouders antwoordt aan D66 Enschede dat sommige organisaties al vroegtijdig de ontwikkeling van schulden herkennen. Zo gaat woningcorporatie Domijn bij één maand huurachterstand langs bij de huurder. Wel vraag ik me af hoe effectief dit is. Want de corporatie kijkt waarschijnlijk alleen naar de eigen rekeningen. Maar misschien kan Domijn gaan samenwerken met andere schuldeisers. En we hebben natuurlijk nog andere corporaties in Enschede.

Enschede heeft veel plannen om schulden te herkennen

De gemeente Enschede wil kijken of het Arnhemse project “Vroeg Eropaf” ook iets is voor Enschede. Daar ben ik blij om. Het is logisch dat de gemeente naar dit soort projecten kijkt. Want het voorkomen van kleine schulden is beter dan het genezen van grote schulden. En op 12 november 2012 heeft de gemeenteraad van Enschede op voorstel van D66 al een motie hierover aangenomen.

Zo schrijft het college eind november 2017 meer manieren van vroegsignalering te willen ontwikkelen. Dat wil Enschede doen binnen het pact “Samen armoede de baas.” Want niet alleen de gemeente gaat over schulden. Ook organisaties en bedrijven hebben belang bij mensen zonder schulden. Enschede wil het eigen belastingkantoor (GBT) mee laten doen. En de wethouder wil samen met werkgevers schulden signaleren. De werkgever moet bij schulden immers vaak loonbeslag uitvoeren.

Snel meer bekend over de plannen?

Ik denk dat op 11 december 2017 al meer bekend wordt over de plannen van gemeente, organisaties en bedrijven. Zij hebben allemaal belang bij het vroegtijdig kennen van iemand die schulden maakt. Op 11 december komen de deelnemers aan het pact “Samen armoede de baas” weer bij elkaar en ik mag daar ook bij zijn. Wie weet dat de de deelnemers dan samen “Vroeg Eropaf Enschede” aankondigen. Ik houd jullie op de hoogte!