Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 2 november 2017

Is gratis beschermingsbewind beter én goedkoper?

Mensen met schulden kunnen met een bewindvoerder naar de kantonrechter gaan. De kantonrechter stelt de persoon met schulden dan onder beschermingsbewind van de bewindvoerder. De bewindvoerder neemt dan alle financiële beslissingen en beheert het geld van de schuldenaar. De gemeente betaalt deze bewindvoering uit de bijzondere bijstand voor de meeste aanvragers. Het probleem is dat een aantal commerciële bewindvoerders lage kwaliteit levert en zo mensen met schulden van de regen in de drup helpt. De gemeente moet ook deze bewindvoering blijven betalen vanuit de bijzondere bijstand en de kosten rijzen dan ook met miljoenen de pan uit. Terwijl een aantal bewindvoerders de mensen met schulden slecht helpt. Of zelfs aan nog meer geldproblemen helpt.

Enschede heeft nog niet alles uitgeprobeerd

Daarom is dit onderwerp veel besproken in de gemeenteraad van Enschede. Het college voert rechtszaken en lobbyt ook in Den Haag voor een oplossing (pagina 3) van dit sociale probleem (pagina 21). D66-raadslid Vic van Dijk heeft in raadsvergaderingen de mogelijkheid van “beschermingsbewind als voorliggende voorziening” geopperd. Zodat de gemeente Enschede de bewindvoering in eigen hand kan houden. Al dan niet via de Stadsbank Oost-Nederland. Tot op heden is het college die weg niet op gegaan.

Deventer en Groningen willen gratis beschermingsbewind

Nu blijkt dat de gemeenten Deventer en Groningen gratis beschermingsbewind willen gaan aanbieden dat zij in eigen hand houden. Die gemeenten gaan de bewindvoering zelf beter én goedkoper uitvoeren. Mensen worden dan beter van hun schulden af geholpen én hoeven niets te betalen. Inmiddels is ook de SP in Nijmegen zeer geïnteresseerd in dit idee. Uiteraard zijn de commerciële bewindvoerders bang voor hun eigen inkomsten en laten zij dit nieuwe beleid toetsen.

Vragen van D66 Enschede voor beter én goedkoper

beschermingsbewind

D66 Enschede wil graag mensen met schulden zo goed mogelijk helpen. En D66 wil zoveel mogelijk mensen helpen, dus dan is het goed wanneer de kwaliteit hoog is én de kosten laag zijn. Daarom stelt D66-raadslid Vic van Dijk de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders:

  1. Is het college bekend met de initiatieven in Deventer, Groningen en Nijmegen? D66 verwijst graag naar de collegebrief aan de raad van Groningen met kenmerk 6391042, de “Business-case insourcing beschermingsbewind” en “Plan van aanpak insourcing beschermingsbewind” van de gemeente Deventer en de vragen van SP-raadslid Sweep van de gemeente Nijmegen.
  2. Kan het college uitzoeken of nog meer gemeenten initiatieven ondernemen om de bewindvoering te verbeteren én goedkoper te maken?
  3. Wat vindt het college van alle initiatieven in het land om bewindvoering beter en goedkoper te maken?
  4. Wanneer zal het college een aanpassing van beschermingsbewind aan de raad voorleggen? Wanneer kan het college uitgebreid rapporteren aan de raad over alle mogelijkheden aangezien D66 zich realiseert dat dit misschien niet haalbaar is binnen de termijn van beantwoording van deze artikel-38-vragen?

Vic van Dijk, gemeenteraadslid Enschede (D66)