Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 29 oktober 2017

Muziekbank eindigt met een luide slag?

Kapotte cd's door Seth Anderson

D66-raadslid Vic van Dijk heeft zich ingespannen voor het behoud van de Muziekbank Overijssel. Tevergeefs, zo lijkt het nu.

Veel gedaan voor Muziekbank

De Muziekbank Overijssel gaat ten onder. De muzikale schat die ook in dit internettijdperk nog van waarde is zal niet meer toegankelijk zijn. Daarom heb ik veel tijd besteed aan het bewegen van mensen om een oplossing te vinden. Vragen stellen aan het college, bloggen, mailen met collega-politici in Overijssel, dat heb ik allemaal gedaan. En dat doe ik graag, want ik wil zeker zijn dat we geen kansen over het hoofd zien. Iedereen die iets kan betekenen voor de Muziekbank weet hier nu van.

Uiteindelijk telt de steun

Helaas heeft het niet mogen baten. Het blijft stil, de rest van Overijssel wil niet meedoen met de ondersteuning van de Muziekbank. Het blijft ook politiek stil. Ik zie geen opstand van muziekleners ontstaan. Blijkbaar vinden weinig mensen de Muziekbank van een zo groot belang dat ze ervoor opkomen. De muzikale topcollectie gaat achter slot en grendel. Of misschien wel naar de schroothoop. Ik weet het niet. En dat stemt mij droevig.

Tegelijkertijd moet ik reëel zijn. Jarenlang heeft de Muziekbank kansen gekregen. Tijdelijke subsidies van ondermeer de gemeente Enschede en de provincie Overijssel om op eigen benen te leren staan. Helaas is niet veel veranderd. Dat de rest van Overijssel geen belang meer hecht aan de Muziekbank zegt genoeg. De Muziekbank is blijkbaar niet in staat geweest haar goede verhaal overtuigend bij de mensen te brengen. En de meeste bibliotheken willen niet meer betalen voor het lenen van muziek. Natuurlijk kun je dat de bibliotheken aanrekenen. Maar het is toch ook de Muziekbank die in al die jaren niet duidelijk heeft kunnen maken welke goede dingen de Muziekbank doet.

Einde Muziekbank misschien een nieuw begin?

Nu stort de Muziekbank dan in. Dat is jammer. Misschien biedt een niet te missen ondergang ook een kans. Een einde zoals in de zesde symfonie van Gustav Mahler. Wanneer de implosie van de Muziekbank met een dergelijke enorme klap plaatsvindt, schrikken mensen misschien wakker. Dan kan iemand met een goed idee en middelen opstaan en zeggen “kom maar hier, ik ga iets moois doen met de collectie van de Muziekbank.” Ik duim voor iets waar wél veel mensen de meerwaarde van inzien.

En als niemand opstaat? Dan rest alleen nog de schroothoop. Dan rest de stilte na de afslag van de dirigent.