Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 11 oktober 2017

Nieuw zwembad uit de startblokken

zwembad

Enschede krijgt een nieuw zwembad! De gemeenteraad heeft dat afgelopen maandag besloten. D66 is blij met het besluit. Met een nieuw zwembad krijgt de zwemsport meer ruimte. Er komen drie baden op verschillende temperaturen, zodat water beschikbaar is dat voldoet aan de eisen van alle gebruikers: leszwemmers, sporters, therapeutische en recreatieve zwemmers. We zetten bovendien een flinke stap vooruit op het gebied van duurzaamheid met onder anderen goede isolatie en zonnepanelen.

D66 heeft zich ingezet om in de uitwerking van het bad extra aandacht te besteden aan een aantal punten die voor ons belangrijk zijn. Voor wedstrijdsport is het nieuwe bad een stap vooruit, maar voor echte topsport schieten we nog tekort. Wij hebben het college gevraagd te onderzoeken of gemeente Enschede door samenwerking met de UT een zwembad kan realiseren met nog betere voorzieningen voor de wedstrijdsport.

In het nieuwe zwembad zal geen ruimte meer zijn voor een tropisch zwemparadijs. D66 vindt dat geen primaire taak van de gemeente. Wij willen wel graag dat er in het nieuwe bad ruimte is voor recreatie. De bodem van het bad kan bijvoorbeeld omhoog zodat kinderen veilig kunnen zwemmen en recreanten kunnen gebruik maken van drijvende speeltoestellen. Daarnaast hebben wij met een aantal andere partijen het college opgedragen in de uitwerking onder anderen het toevoegen van een peuterbadje en glijbanen te onderzoeken.

Op het gebied van duurzaamheid is het nieuwe zwembad een flinke stap vooruit. Maar D66 wil meer. Daarom hebben we samen met GroenLinks een onderzoek naar meer duurzame maatregelen aan het voorstel toegevoegd. De resultaten daarvan verwachten we komende zomer. De volgende gemeenteraad heeft dan de kans om echt voor de toekomst te kiezen.

De komend vier jaren worden de plannen voor het nieuwe zwembad verder uitgewerkt. Wij willen dat het college en Sportaal (het sportbedrijf van gemeente Enschede) gebruikers daarbij als gelijke partners betrekken, zoals ook in de aanloop naar de zwembadvisie is gebeurd. Alleen samen kunnen we een zwembad neerzetten waar iedereen tevreden mee is!