Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 11 juli 2017

Maak inleveren grofvuil makkelijker

Een half jaar na de invoering houdt het de stad nog steeds bezig: diftar. Wat betreft het scheidingsprecentage zijn vriend en vijand het er over eens: Enschede heeft een enorme sprong vooruit gemaakt in het gescheiden ophalen van afval. Daardoor kan veel meer afval gebruikt worden als grondstof. Maar waar ook niemand omheen kan, zijn de grote bergen afval bij de ondergrondse afvalcontainers. Verschillende partijen willen nu het ‘gratis’ stortquotum terug: het gratis wegbrengen van grofvuil naar de drie afvalbrengpunten in de stad. Een onverstandig voorstel, omdat het de oorzaak van de bijplaatsingen bij de ondergrondse containers niet wegneemt.

Deels een logistiek probleem

Diftar is een succes, maar iedereen kan zien dat het systeem nog wel de nodige aanpassingen vraagt, met name vanwege de verrommeling bij de ondergrondse containers. De vraag is alleen welke aanpassingen. Voor het grootste deel is het probleem logistiek. Mensen zamelen hun afval keurig gescheiden in, om er bij de container achter te komen dat die vol zit. Of omdat men denkt dat die vol zit. Foto’s van uitpuilende textiel- of verpakkingenbakken zijn bijna dagelijks te vinden op social media. Twente Milieu is druk bezig om de ophaalrondes aan te passen en de verdeling van de soorten containers aan te passen. Dat kost tijd, maar vraagt geen aanpassing van het beleid.

Verpakkingen bij hoogbouw

Een ander belangrijk reden van bijplaatsen is dat mensen verpakkingen naast de restafvalcontainers plaatsen op plekken waar het verpakkingenafval maar eens per twee weken wordt opgehaald. Op die plekken, vaak hoogbouw, moet men twee weken lang verpakkingen opsparen, terwijl je in die twee weken vaak niet 1 keer een zakje restafval kwijt wil. We hebben als raad wel oog gehad voor het moeilijk kunnen scheiden van GFT-afval in hoogbouw. Daar lopen nu verschillende pilots voor en daarvan zullen de beste oplossingen breder worden uitgerold. Maar eerlijk is eerlijk: we hebben te weinig oog gehad voor verpakkingen. Het is niet handig om die zakken twee weken bij je te moeten houden. Het is dan, hoewel het niet mag, heel logisch om dat plastic al eerder bij de afvalcontainer neer te leggen. Dit deel van het probleem is alleen op te vangen door het mogelijk te maken om daar waar mensen hun restafval naar ondergrondse containers moeten brengen ook verpakkingen naar ondergrondse containers te brengen.

Restafval naast de container

Tot slot is er nog een fractie restafval wat mensen dumpen naast de containers. Soms gaat dat om mensen die niet willen betalen voor hun zak afval. Daar helpt alleen handhaving tegen. Maar voor wie goed kijkt, gaat het veel vaker om afval wat net niet past in de ondergrondse containers en moeilijk in stukken te maken is. Maar mensen wees eerlijk: wie rijdt er voor een wasmand en twee plankjes naar een afvalbrengpunt? Het maakt dan helemaal niet uit of je het gratis weg kan brengen of niet, het is gewoon te weinig om weg te brengen en teveel om thuis te houden.

Vaste grofvuil-routes tegen lager tarief

Nu kun je Twente Milieu al vragen grofvuil op te halen. Maar daar zitten stevige voorrijkosten aan vast. Dat doe je niet als het om kleine hoeveelheden grofvuil gaat. Als we dat systeem nu iets uitbreiden, waarbij op vaste momenten en tegen betaling, grofvuil aangeboden kan worden, maken we het voor iedereen een stuk aantrekkelijker om afval netjes aan te bieden. Waarbij we helemaal geen ‘gratis’ stortquotum nodig hebben.