Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 februari 2017

Rubbergranulaat in kunstgras: speel verstandig

kunstgras

Op kunstgrasvelden liggen rubberen korrels, ook wel rubbergranulaat genoemd. Deze korrels zijn gemaakt van autobanden. In een autoband, en dus ook in de korrels op onze kunstgrasvelden, zitten een heleboel verschillende stoffen. Door verschillende wetenschappers is onderzoek gedaan om te kijken welke stoffen in welke hoeveelheden uit de korrels kunnen komen. Ook is onderzocht of dit gevolgen voor de gezondheid van de sporters kan hebben.

Het RIVM heeft in december 2016 een rapport gepubliceerd waarin de resultaten van een groot aantal van de onderzoeken die zijn gedaan in perspectief zijn geplaatst. Conclusie: de risico’s van sporten op kunstgras met rubbergranulaat zijn praktisch verwaarloosbaar. Het is natuurlijk niet slim om korrels in te slikken, dus let wel op kleine kinderen die gaan spelen op kunstgras. En het is altijd goed om te douchen en je handen te wassen na het sporten.

Sommige wetenschappers zijn zo met hun onderzoek bezig, dat zij dat als het enige op de wereld gaan zien. Zo ook met de rubberen kunstgraskorrels. Vlak voor het verschijnen van het RIVM-rapport in december had een onderzoeker zogenaamd het rapport gelekt, maar deze onderzoeker vertelde vooral zijn eigen visie aan de media. Gevolg: heel Nederland kreeg het idee dat het RIVM de kunstgraskorrels zou verbannen, wat de volgende dag niet waar bleek.

Nu is weer zoiets aan de hand. Een onderzoeker van de VU zag dat zebraviseitjes dood gingen wanneer je flink veel korrels flink vermaalt en in het water stopt waarin de eitjes liggen. In Zembla kon je mooi zien dat het water zwart zag van de afgesleten korreldeeltjes. Andere wetenschappers hebben terechte kritiek op de berichtgeving rondom dit nieuwe onderzoek. Je kunt immers niet alleen op basis hiervan zeggen dat de korrels in de ban moeten. Als je een flinke zak zout in het water kiept gaan de visjes misschien ook wel dood en dat eten wij nota bene gewoon op!

Misschien denk je “waar rook is, is vuur, laten we het zekere voor het onzeker nemen en de korrels in de ban doen.” Dat is geen goede oplossing. Want je zult iets op een kunstgrasveld nodig hebben. En dat “iets” brengt risico’s met zich mee, die onderzocht moeten worden. Het huidige rubbergranulaat is het meest onderzocht nu. Er is weinig bekend over bijvoorbeeld stukjes kurk op kunstgras. En ga maar na, die kurk gaat schimmelen in de regen. Wat zijn daar dan de gezondheidsrisico’s van?

Wat vindt D66?

Kortom, D66 volgt alle onderzoeken op de voet maar wil ze in perspectief zien. Vooralsnog sporten we gewoon op kunstgrasvelden, en douchen en wassen ons goed. Wij doen niet mee aan paniekvoetbal, wij willen de risico’s onderzoeken en met verstand beoordelen.