Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 24 november 2016

Waar gaan volgend jaar de verkiezingen over?

Deze week las ik dat kinderverkrachters in Turkije lagere straffen kunnen krijgen, wanneer de dader met zijn slachtoffer trouwt. Rusland wil al jaren kinderen weghouden bij homo’s.  En in Amerika is net iemand als president gekozen, die niet gelooft in de klimaatveranderingen. Er bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel over wat er gebeurt in de wereld.

Een van de belangrijkste conclusies van de keuze voor een Brexit en voor Trump is voor mij dat de oudere generatie op de rem trapt en jongere kiezers massaal anders stemmen, namelijk voor hun toekomst. De stem tegen de elite groeit en deze elite vindt de juiste antwoorden blijkbaar niet. De wereld is misschien wel te complex geworden. Mensen zien niet meer waar ze invloed op hebben. De kloof tussen arm en rijk wordt groter. Er is daarom een roep om sterke leiders, die roepen de oplossing te hebben. Trump, Erdogan, Poetin? Ze vertonen te veel narcistische trekken en ze nemen het niet zo nauw met de vrijheden die wij hebben verworven.

In Nederland gaan we in maart 2017 naar de stembus. Ik denk dat het gevoel dat leeft in Nederland niet anders is dan in Amerika of Engeland. Peilingen voorspellen dat dit zich vertaalt in winst voor de PVV. De partij die de taal van het populisme en nationalisme laat horen. Dit geluid is er en het is gelukkig een grondrecht in Nederland dat een partij dit geluid mag laten horen. Want in het politieke debat overtuigen we elkaar en de wil van de meerderheid regeert uiteindelijk. Maar het politieke debat verruwt. Politiek lijkt niet meer te gaan over visie, ideeën en elkaar overtuigen. Politieke standpunten staan lijnrecht tegenover elkaar. Partijen zoeken hun eigen feiten om hun mening in 140 tekens aan de bevolking uit te leggen. Vrijheid van meningsuiting en discriminatie staan op gespannen voet met elkaar. De vervolging van Geert Wilders door het Openbaar Ministerie lost alleen niets op. De reactie van Wilders doet zijn een deel van zijn aanhangers zelfs geloven dat onze rechtsstaat niet meer deugt. Ik kijk ernaar, met een ongemakkelijk gevoel.

Nederland staat op de 7e plek in het World Happiness Report, uitgegeven door de VN. Nederland is de beste economie van de EU en staat 4e op de wereldranglijst van meest concurrerende landen die wordt samengesteld door het World Economic Forum. Nederland is heeft het beste zorgstelsel van de EU volgens de Euro Health Consumer Index. Waarom horen we daar niemand over? Iedereen mag zeggen hoe het nog beter kan, maar de conclusie dat Nederland aftakelt deel ik op basis van deze feiten gewoon echt niet. Ik ben ervan overtuigd dat wij sociaal-economisch als land er goed voorstaan. Juist omdat we een open en vrij land zijn, waar iedereen dezelfde kansen moet krijgen om zich te ontwikkelen en om mee te doen. Daar moet politiek over gaan.

Waar ik mij misschien wel het meest ongemakkelijk over voel is hoe wij omgaan met onze vrijheid en deze vrijheid ook aan anderen gunnen. De vluchtelingenproblematiek laat het beste en het slechtste van onze samenleving zien. Ik wil mij niet laten leiden door angst, door de verschrikkelijke beelden over IS en uit Syrië die ik zie op TV. Ik zou ook vluchten als ik daar woonde, in de hoop dat er een land is waar ik welkom ben. Laat Nederland dat land zijn. Een open en tolerante samenleving, zoals wij dat altijd zijn geweest. Waar ruimte is voor culturele diversiteit. Waar nieuwkomers dezelfde kansen krijgen. Waar integratie gaat over wederzijds aanpassen. En waar dus een nieuwe moskee in Enschede niet hoeft te passen in het Nederlandse straatbeeld, maar dit straatbeeld met zijn prachtige ontwerp juist verrijkt.

Ik geloof oprecht dat de boodschap van optimisme en verbondenheid kan winnen in deze tijd. Maar dan is iedereen hard nodig, ook die zich ongemakkelijk voelt bij wat er gebeurt in de wereld. Iedereen die wil dat feiten er weer toe doen in de politiek. Iedereen die gelooft in de kracht van de twijfel en dit niet weggezet als een teken van zwakte. Pechtold gaf na de verkiezing van Trump als president een signaal af: “Terwijl thuisblijvers toekijken, veranderen populisten de wereld.”

We zullen het zien volgend jaar. Laten we onze kernwaarden van de democratie en rechtsstaat verdedigen, en niet angst of politieke correctheid voorrang geven. Waarbij wij individuele vrijheid behouden, scheiding van kerk en staat bewaken en gelijkheid van iedereen voor de wet beschermen. Dat is waar het op 15 maart 2017 voor mij over gaat in Nederland.