Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 19 mei 2016

Waan van de dag?

Binnenstad

Met enige regelmaat beheerst de actualiteit de politiek (bijna) volledig. Gisteren was weer zo’n dag, met het voorgenomen besluit van de KNVB om FC Twente te degraderen naar de Jupiler League. Een belangrijk onderwerp, voor Enschede en heel Twente. Tegelijk gaat het ook in de Enschedese gemeenteraad gelukkig veel vaker over ‘de grote lijnen’. Ontwikkelingen die niet altijd het nieuws halen, maar waarmee we antwoorden proberen te geven op grote vraagstukken voor de lange termijn. Onderwerpen die ontsnappen aan de waan van de dag; over de versterking van onderwijs, wonen in Enschede of hoe wij studenten nog meer kunnen betrekken bij onze stad.

Leegstand

Maar toen ik gisteren de krant opensloeg wist ik even niet of ik wakker was geworden op 18 mei 2016 of op 18 mei 2014. De Tubantia kopte: “CDA stelt leegstand in Enschede aan de kaak”. Het CDA Enschede stelt namelijk de vraag wat de gemeente gaat doen om de binnenstad weer compact en aantrekkelijk te maken. Desnoods moet er een nieuwe visie komen. Maar wat zij vraagt, is precies wat er in de huidige visie staat.

Zelf aan het roer

In de Detailhandelstructuurvisie uit 2011 – die het CDA dus zegt te willen vernieuwen – wordt ingezet op inbreiding: ‘een compact kernwinkelgebied’. Ook schreef het CDA mee aan het huidige Coalitieakkoord, waarmee wij samen inzetten op ‘versterking van de binnenstad’. En in de dit jaar vastgestelde Agenda Centrum richten wij de ‘focus op het centrum’, een ‘bruisende binnenstad’ en een herkenbaar winkelgebied met veel beleving. Hierbij zit het CDA voortdurend ook zelf aan het roer, notabene met een eigen wethouder Economie in het college.

Met de inzet van de afgelopen jaren weten wij in Enschede het percentage leegstand te verminderen, en heeft onze binnenstad een heel helder en aantrekkelijk profiel gekregen. Niet voor niets schrijft Tubantia ook in de krant gisteren dat Hudson’s Bay graag zijn intrek wil nemen in het V&D-pand, omdat het Van Heekplein een ‘goede locatie’ is. Enschede groeit door tot hoofdstad van het Oosten, dat wordt in heel Twente erkend!

Actualiteit of waan van de dag?

Gek genoeg wil het CDA nu van de wethouder Centrum weten wat hij gaat doen aan de leegstand. Mijn vraag aan het CDA is: wát wilt u nou eigenlijk aanpassen, als wat u zegt te willen (inbreiding en een compact kernwinkelgebied) precies is waar we al een aantal jaar samen op inzetten? Of valt deze oproep stiekem onder het kopje ‘waan van de dag’?