Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 16 december 2015

AkzoNobel volgt wens D66 alternatieve vulstof zoutcavernes

Lekkages Akzo

Begin november 2015 heb ik luid en duidelijk gecommuniceerd dat D66 Enschede tegen het vullen van instabiele zoutcavernes met vliegas is, totdat alle alternatieven in beeld zijn gebracht. Slechts wanneer een onafhankelijk overzicht van alternatieven is gemaakt, kun je bepalen welke methode het beste is om bodemdaling in Twekkelo te voorkomen. Ik ben dan ook erg tevreden dat Akzo op 14 december 2015 meldt het voorstel van D66 uit te voeren: “AkzoNobel heeft besloten om op zoek te gaan naar een alternatieve vulstof”

Onafhankelijk onderzoek stabilisatie zoutcavernes is nodig

Maar nu gaan we niet op onze lauweren rusten. Want als we niets doen, vallen letterlijk grote gaten in Twekkelo en hebben we last van honderden jaren bodemdaling. Dat is niet duurzaam: door oude zoutwinning raakt de bodemstructuur verstoord en kan land honderden jaren niet gebruikt worden.

Daarom is het zaak dat onafhankelijk onderzoek wordt gedaan onder leiding van gemeenten, provincie en Rijk. AkzoNobel moet hier natuurlijk bij betrokken zijn, maar mag niet de resultaten beïnvloeden. Ik ben nu druk om een motie op te stellen met de collega’s in de gemeenteraad. De motie regelt het onderzoek en roept een stuurgroep “Bodemdaling Twekkelo” bij elkaar waarin AkzoNobel, Rijk, provincie en gemeenten Hengelo en Enschede zitting nemen.

Milieu

Aan het verleden van zoutwinning gaan we niet zomaar voorbij. Bepaalde oude cavernes dreigen in te storten. Zo hebben handelingen van de mens (AkzoNobel) effect op de natuur. Dus kijken we zorgvuldig naar de beste manier om de verandering te voorkomen en/of te herstellen. Want onze rijke Twentse bodem moet langer mee dan dat wij leven.

Ideeën? Meld je!

Alle aandacht voor de instabiele zoutcavernes in Enschede en Hengelo is meer dan welkom! Zeker ook omdat het ideeën op kan leveren voor het voorkomen van sinkholes en verzakkingen. Ik hoor graag van je!