Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 8 november 2015

Hoe zijn we het instorten van zoutcavernes in Twekkelo voor?

AkzoNobel en Twence willen het instorten van zestig zoutcavernes onder Twekkelo voorkomen door deze te vullen met afval. Totdat naar alternatieven is gezocht, is D66 Enschede tegen dit plan. Want na opvullen is er geen weg meer terug. Maar er moet wel iets gebeuren, lees daarvoor deze blog.

Instabiele zoutcavernes

AkzoNobel wint al jaren zout uit de bodem onder Twekkelo. Op 400 meter diepte heeft Akzo zout opgelost en zo zijn zogenaamde zoutcavernes ontstaan, elk zo groot als een voetbalstadion. Bovengronds zie je per caverne alleen drie zouthuisjes, zoals op de foto. Vóór 1980 heeft Akzo een kleine honderd holten gemaakt die op termijn zullen instorten. Een instorting leidt tot grote bovengrondse schade zoals een sinkhole en jarenlange bodemdaling. Daarom wil Akzo deze zoutcavernes vullen zodat deze niet meer in kúnnen storten. Afvalverbrander Twence levert de vulstof. Deze vloeibare vulstof pompt Akzo dan in de caverne, alwaar de vulstof uithardt.

D66 wil niet zomaar afval in de cavernes

Totdat naar alternatieven is gezocht, is D66 Enschede tegen dit plan van Akzo en Twence om de zoutcavernes op te vullen. De vulstof bevat namelijk vliegas van afvalverbranding die bij ondermeer Twence plaatsvindt. Dat betekent dat giftige zware metalen en dioxinen voor eeuwig in de ondergrond zullen zitten. Je kunt de hard geworden vulstof namelijk niet van 400 meter diep opgraven.

Wel moeten we wat doen tegen het instorten

Het is me wel duidelijk dat we wat moeten doen aan de 60 zoutcavernes die gaan instorten. Immers, een instorting vernielt de hele bodemstructuur waardoor grondwater opeens door alle lagen van de bodem kan stromen. Bovendien wonen mensen bovenop de cavernes, liggen er kabels en leidingen en kun je nog honderden jaren na instorting niets bouwen, ook geen wegen.

Na opvullen zoutcavernes geen weg meer terug

Natuurlijk hebben Twence en Akzo veel onderzoek gedaan om te voorkomen dat giftige stoffen uit de vulstof in het milieu komen. Ik zie ook dat die kans klein is. De stoffen zitten immers opgesloten in een harde, betonachtige vulstof. Maar we kunnen niet in de toekomst kijken, we lopen altijd het risico dat in de toekomst toch een probleem optreedt. Neem nu bijvoorbeeld de gevaren van asbest, die waren in het begin niet bekend. Nu we de kankerrisico’s van asbest kennen, halen we asbest weg uit allerlei gebouwen. Na het vullen van een caverne is er geen weg meer terug zoals bij asbest. Een gevulde caverne kan niet meer worden leeggehaald.

Nu eerst alternatieven onderzoeken en dan pas besluiten

Let wel, niets doen aan de zestig instabiele cavernes vind ik geen optie: de schade van instorten is groot en voor eeuwig. Het vullen van een caverne is ook onomkeerbaar. Daarom vind ik dat we alle mogelijkheden om de schade van instortende cavernes te verkleinen moeten hebben onderzocht. Dus ook andere plannen dan die van Twence en Akzo. Tot die tijd ga ik niet akkoord met het voor eeuwig vullen van cavernes met afvalstoffen. Want ik moet wel kunnen overzien of het plan van Akzo en Twence het beste is voor de maatschappij. Het gaat hier niet alleen om de belangen van deze twee bedrijven, het gaat hier om de belangen van vele generaties na ons.

Meer informatie en meedenken

Wilt u meer weten over de instabiele zoutcavernes? Ik heb hier wat informatie op een rijtje gezet. Mocht u mee willen denken, laat het me dan zeer zeker weten!