Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 8 mei 2015

Ook in tijden van bezuinigingen zegt D66: “Wij zijn de bieb”

De gemeente Enschede bezuinigt op Cultuur, en daarmee waarschijnlijk ook op de bibliotheek. D66 Enschede wil eerst duidelijk hebben waar de bibliotheek wil staan over vijf à tien jaar. Daarom stelt deze blog vragen voor een nieuwe invulling van de bibliotheek in deze nieuwe tijd van digitale mogelijkheden en bezuinigingen.

Cultuurbezuinigingen

Zoals bekend staat de coalitie van Enschede voor een financieel solide stad, om zo duurzaam de toekomst in te gaan. Dit betekent helaas ook dat ruim een miljoen euro bezuinigd moet worden op de cultuurbegroting. De wethouder Cultuur heeft geschreven dat hij mogelijk nog zes ton wil afhalen van de subsidie aan de openbare bibliotheek Enschede.
Een miljoen aan bezuinigingen is een getal dat het huishoudboekje van de gemeente Enschede mede op orde brengt. Wanneer je zes ton bij de bibliotheek neerzet, dan voel je de bezuinigingspijn pas echt. Dat is vijftien procent van het jaarbudget van de bibliotheek. De bibliotheek Enschede weet werkelijk waar niet hoe dit bij elkaar te krijgen. D66 Enschede vraagt dan ook nadrukkelijk aan de wethouder hoe hij de bibliotheek na zo’n enorme bezuiniging voor zich ziet. Wat weet de wethouder dat de bibliotheek niet weet?

Waar staat de bibliotheek over vijf jaar?

“Wij zijn de bieb,” zeg ik als woordvoerder Cultuur van D66 Enschede. Want de bibliotheek als toegankelijke pijler van onderwijs & ontspanning gaat D66 aan het hart. De vraag is wel wie “wij” precies zijn, wat zijn de doelgroepen van de nieuwe bibliotheek? En wat wil de bieb over vijf jaar allemaal doen. De wereld verandert snel, bijvoorbeeld door internet en allerlei elektronische apparatuur. Natuurlijk verdwijnen boeken niet helemaal, maar mensen hebben toegang tot veel informatie via hun tablet en sociale media. Hoe kan de bibliotheek behulpzaam zijn in deze tijd met nieuwe informatiebronnen? Tegelijkertijd heeft één op de negen Nederlanders moeite met lezen, hoe is de bibliotheek er ook voor hen? Kortom, hoe kan de bibliotheek een rots mét reddingsboei in de digitale branding zijn?

Bij D66 hebben we nog andere vragen over de toekomst van het lezen. Zijn wijkfilialen en een boekenbus nog nodig over vijf jaar? Of laat je de boeken gewoon thuisbezorgen? Of lees je de boeken zelfs elektronisch? We zijn benieuwd hoe de bibliotheek, de stad, de inwoners de bibliotheek willen zien over vijf à tien jaar.

Nieuwe ideeën zijn de moeite van het overdenken waard. Kan de bibliotheek misschien inspelen op de behoefte aan ‘echte’ ontmoeting en diepgaande gesprekken? Want misschien groeit de behoefte aan levensecht contact en debat bij de inwoners wel aangezien op internet de afstanden groter zijn? Kunnen we de zalen aan de Pijpenstraat misschien omzetten in een mooie debatruimte waar je ook een koffie of een biertje kunt krijgen? D66 zegt: Laat commerciële horeca dit dan uitbaten, dan levert de bibliotheek de gespreksstof.

Hoe denk jij over de bibliotheek?

Ik verzamel graag nog meer ideeën om de bibliotheek Enschede klaar te maken voor de toekomst. Zodra we weten waar de bibliotheek heen wil, kunnen we ook besluiten hoeveel bezuinigd kan worden. Zodat we met een inhoudelijke visie én een sluitende begroting klaar zijn voor de toekomst! Help jij graag mee met het denken over de toekomst van de bibliotheek? Laat het me weten via vic.vandijk@d66enschede.nl