Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 1 maart 2014

D66-bustour in Enschede

Bus D66 Bustour gemeenteraadsverkiezingen 2014

Op 28 februari bezocht de D66-bustour Enschede. De Kamerleden Gerard Schouw en Magda Berndsen kwamen met een groep vrijwilligers naar Enschede en hebben twee werkbezoeken afgelegd met als afsluiter een grote flyeractie in het centrum.

BEIEN

De dag begon met een werkbezoek aan Bewoners Initiatief Enschede Noord (BEIEN). Voorzitter Ernst Bergboer vertelde gepassioneerd hoe de Stichting tot stand is gekomen: “BEIEN is van, door en voor bewoners van Enschede Noord. Het is een platform voor allerlei initiatieven die van onderaf en vanuit de wijk ontstaan. In het pand aan de Meeuwenstraat 160 willen wij activiteiten ontwikkelen die de wijk socialer, duurzamer en hechter maakt.”
BEIEN wil maatschappelijk ondernemen in de wijk stimuleren. Op dit moment zijn zij druk bezig met organisatievorming, met het opknappen van het pand en met het voeren van gesprekken met organisaties die zich willen vestigen in dit waardevolle plan. Enkele studenten van Saxion hebben zich ook al gemeld om ideeën over een moestuin concreter te maken.

HUB Twente

De Kamerleden bezochten ook de community van HUB Twente, het centrum voor sociaal ondernemerschap van Oost-Nederland. Na een introductie in de community gaf Martijn Braber, één van de initiatiefnemers, toelichting op het concept. “Sociaal ondernemerschap heeft wat ons betreft een dubbele betekenis: ondernemende mensen die zich op een andere manier met elkaar organiseren dan in traditionele organisaties en ondernemerschap met het doel om de wereld een stukje mooier te maken. In de HUB Twente kun je vanuit die instelling gebruik maken van werkplekken, maar vooral samenwerken en evenementen bijwonen.” Na deze introductie zijn de Kamerleden in gesprek gegaan met de ruim 35 aanwezige ondernemers over kansen en bedreigingen voor zzp’ers en ondernemers in deze nieuwe tijd. Het ging voornamelijk over dat enerzijds zzp’ers eigenlijk helemaal geen sociale zekerheid hebben tegenover dat er heel veel verschillende soorten zzp’ers zijn (bouwvakkers en verpleegkundigen tegenover zelfstandige ondernemers) die niet allemaal over één kam geschoren kunnen worden met sociale maatregelen.

De bustour is ook door TVEnschedeFM vastgelegd, klik hier om het item terug te kijken (vanaf de 12de minuut).