Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 21 februari 2010

Ook binnen het welzijn is kwaliteit nooit goedkoop

In Enschede wordt de zorg aanbesteed via Alifa, een samenvoeging van verschillende welzijnsorganisaties. Kandidaat-raadslid Jan van Lijf geeft aan dat met schaalvergroting niet veel mis hoeft te gaan. De discussie binnen de gemeenteraad over de slagkracht van de thuishulpen heeft wethouder Wallinga veel hoofdbrekens gekost en het is onlangs gelukt om deze voorziening te garanderen. Onze inwoners de dupe laten worden van de marktwerking in de zorg is niet de bedoeling geweest van deze marktwerking. Het dwingt juist welzijnsorganisatie om goed naar hun interne processen te kijken en te onderzoeken of er geld kan worden bespaard door efficiƫnter te gaan werken en proactief de markt te verkennen of bestaande zorg nog wel gevraagd wordt. In het stadsdeeldebat in Oost bleek dat bewoners zich zorgen maken over het grote verloop tussen de in het stadsdeel werkzame jongerenwerkers. Een jongerenwerker die het vertrouwen geniet van zijn of haar doelgroep is van grote waarde. Zelf vermoed ik dat het grote verloop ook te maken heeft met het salaris wat in deze sector verdiend wordt. Wil je mensen aan je binden, dan zul je ook bereid moeten zijn om te investeren in scholing en salarismogelijkheden. Echte kwaliteit heeft in deze tijd ook een financiƫle prikkel nodig om langer te blijven. Het is binnen bedrijfsvoering ook een mogelijkheid om te kiezen voor het inzetten op junior- en seniorfuncties waardoor er een goede overdracht komt van bereikt beleid. Vertrouwen van jongeren moet je eerst verdienen. Namens D66 Enschede ga ik graag in gesprek met alle betrokkenen om te onderzoeken of het grote verloop van jongerenwerkers in de verschillende stadsdelen kan worden teruggebracht. Dit in het besef dat de markt grillig is en blijft.