Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 2 december 2009

Haalbaarheid vliegveld hoogst discutabel

Na afloop van het raadsdebat op 14 december vliegt fractievoorzitter Evert Westerbeek voor zijn werk naar Neurenberg. Behalve via Düsseldorf kan ik mijn vlucht ook boeken via Münster/Osnabrück of Dortmund. Drie vliegvelden binnen een acceptabele afstand (mijn catchment area). Dit is uiteraard een willekeurig voorbeeld. Het maakt echter wel duidelijk met welke concurrentie een particuliere Luchthaven Twente te maken gaat krijgen. Ik ben niet principieel tegen vliegen. Ik vind het best prettig als ik een uurtje langer kan slapen, door vanaf Twente te vliegen. De vraag die ik mij als Raadslid echter moet stellen, is of de gemeente hiervoor tientallen miljoenen belastinggeld moet gaan investeren. Sinds de aangekondigde sluiting van de militaire basis zijn er miljoenen uitgegeven aan plannen en onderzoeken naar de mogelijkheden voor een doorstart als particuliere luchthaven. Steeds waren dat rapporten die bedoeld waren om aan te tonen dat een vliegveld haalbaar was. Om tot die conclusie te komen werden modellen gebruikt met steeds andere aannames over het aantal passagiers en de gevolgen voor de werkgelegenheid. Het meest recente rapport van de VTM zou een eerlijke vergelijking moeten geven tussen 2 mogelijkheden: variant A, zonder luchthaven en variant B met luchthaven. Maar ook nu worden de aannames die zijn gebruikt door externe deskundigen ter discussie gesteld, worden effecten voor de werkgelegenheid in variant A heel anders gewogen dan in variant B en wordt er gegoocheld met termen als ‘nieuwe natuur’ in plaats van de bestaande natuur. D66 vindt de plannen nog steeds slecht onderbouwd en schat in dat de kans heel groot is dat een eventueel vliegveld binnen een paar jaar failliet gaat. We blijven dan zitten met een bedrijventerrein en honderden woningen in het Groene Hart van Twente en zeer waarschijnlijk een flink tekort op de grondexploitatie. D66 wil de aantasting van het gebied en de leefkwaliteit van de inwoners van de omliggende gemeenten hier niet aan opofferen. Het antwoord van D66 op de vraag of de gemeente miljoenen moet steken in een doorstart van het vliegveld is dus duidelijk ‘nee’.